Zachraňuje mláďata zvířat.

 

Až 60 tisíc zvířecích mláďat ročně zahyne během zemědělských prací na poli. Přikrčit se do vysokého porostu je totiž jejich přirozený instinkt na obranu proti přirozeným predátorům. Proti traktorům a kombajnům však nemají šanci. Přežít jim pomáhá Irena Křesáková, která se pravidelně vydává mláďata před senoseči zachránit.

 

Před 8 lety spoluzaložila facebookovou skupinu, kde shromažďuje dobrovolníky z celé České republiky. S přáteli zase založila spolek s názvem “Zachraň srnče před sekačkou”. “Díky tomu jsme mohli uspořádat veřejnou sbírku a pořídit dron s termovizí, což v naší činnosti znamenalo obrovský převrat,” popisuje Irena, že identifikovat zvíře schoulené ve vysoké trávě není vůbec snadné. Cílem její iniciativy je šířit myšlenku dál tak, aby vznikaly další skupinky záchranářů a přežilo ještě více zvířat. 

 

“Když vidím, že někdo nebo něco potřebuje pomoct, a nikdo jiný se k tomu nemá, musím to udělat já,” usmívá se Irena, která se věnuje také problematice městských holubů – pro mnohé nepopulárních ptáků. Zraněné holuby odchytává a doma tak má přibližně sedmdesáti členné hejno. 

 

“Energie, kterou vynakládám, se mi vrací. V podobě zachráněných zvířecích životů a třeba i přátel a lidí, kteří věci vidí stejně jako já.”

 

Chcete podpořit spolek Zachraň srnče před sekačkou?

 

Staňte se pilotem dronu nebo dobrovolníkem přímo v terénu. Spolek můžete podpořit i darem, na stránkách spolku najdete transparentní účet. Každá pomoc je vítána, ozvěte se přímo Ireně.

Znáte nějakého Laskavce?

Hledáme příběhy dobrosrdečných lidí, kteří dělají neobyčejné věci pro své okolí.

Nadace Lilie & Karla
Janečkových

Milady Horákové 382/75
Praha 7 - Holešovice
170 00
IČO: 02576040