Navrací život krajině.

 

Mít oči otevřené a respektovat způsob, jakým přirozeně funguje divoká příroda. Takový je přístup Simony Hrochové, která uzdravuje zničenou půdu a navrací jí život. V roce 2014 založila rodinnou Farmu Částkov uprostřed Železných hor, která je dnes ukázkovým permakulturním projektem.

 

“Nemám zemědělské kořeny ani školu. U nás doma se ale vždy kladl velký důraz na kvalitu a původ potravin,” vysvětluje Simona svůj vztah k přírodě a permakulturním principům. Oproti konvenčnímu zemědělství se proto snaží omezit veškeré zásahy do půdy, nepoužívá pluh ani postřiky. “V přírodě běžně nenajdeme odhalenou půdu. To je zásadní pravidlo, které dodržujeme.”

 

O hospodářství se Simona stará s manželem, občas jim vypomáhají děti či podílníci. Veškeré plodiny se pěstují přímo pro spotřebitele, aby mezi farmářem a zákazníkem nebyl žádný prostředník. Tak se postupně utvořila komunita lidí, kteří pravidelně odebírají vše, co na se farmě vypěstuje.

Hospodářství věnuje Simona veškerý čas a dává jí to smysl.

 

“Když budeme ukazovat, že to jde dělat šetrně a s respektem k přírodě, dokážeme inspirovat spoustu dalších lidí a vrátíme půdě zdraví.

 

Chcete podpořit aktivity Simony?

 

Zajímá vás udržitelnost, péče o krajinu a půdu? Chcete se stát podílníkem v KPZ a odebírat od Simony každý týden bednu opravdové zeleniny a opravdového ovoce? Chcete se podívat, jak vypadá ukázková permakulturní zahrada? Rodinná farma Částkov otevírá své dveře 1 až 2x ročně. Ozvěte se Simoně. 

Znáte nějakého Laskavce?

Hledáme příběhy dobrosrdečných lidí, kteří dělají neobyčejné věci pro své okolí.

Nadace Lilie & Karla
Janečkových

Milady Horákové 382/75
Praha 7 - Holešovice
170 00
IČO: 02576040