Zachraňuje staré věci i lidské domovy.

 

Na sběrných dvorech denně končí tuny vyřazeného nábytku – a mnohdy zcela zbytečně. To se rozhodla změnit Dana Kalistová, která vyhozenému vybavení do domácnosti dává nový život. Už pět let provozuje environmentální sociální podnik Kabinet CB, Nábytkovou banku Jihočeského kraje a Českou federaci nábytkových bank a re-use center.

 

Staré věci, které v jedné domácnosti už dosloužily, tak mohou pomáhat v domácnostech jiných. “Téma pomoci mě zajímá od dětství, kdy jsem zachraňovala odložené hračky ostatních dětí,” říká Dana. Od té doby se snaží vytvářet kolem sebe komunitu lidí, která si vzájemně pomáhá, kamkoliv ji osud zavede.

 

Dana dobře zná svět neziskových organizací i potřeby jejich klientů. Například díky partnerskému projektu Housing first dosud pomohla vybavit více než 40 domácností pro lidi, kteří mají závažná duševní onemocnění, vážné zdravotní diagnózy nebo trpí závislostmi. “Člověku musí být primárně zajištěno důstojné bydlení, aby se mohl rozvíjet i v dalších oblastech života,” popisuje myšlenku. 

 

V rámci re-use centra se Dana věnuje také vzdělávacím aktivitám, pomáhá šířit osvětu a organizuje kurzy pro veřejnost, aby si lidé sami dokázali opravit to, co by jinak skončilo na smetišti.



 

“Téma pomoci mě zajímá od dětství, kdy jsem zachraňovala odložené hračky ostatních dětí

 

Chcete podpořit aktivity Kabinetu CB?

 

Zakupte renovovaný nebo redesignovaného nábytek, nádobí nebo obrazy z produkce českobudějovického re-use centra. Nebo darujte to, co již nepotřebujete. Navštivte kouzelný obchůdek nebo workshopy, které Kabinet CB organizuje. Zeptejte se, co aktuálně potřebují. Pomáhat lze jakkoliv.

Znáte nějakého Laskavce?

Hledáme příběhy dobrosrdečných lidí, kteří dělají neobyčejné věci pro své okolí.

Nadace Lilie & Karla
Janečkových

Milady Horákové 382/75
Praha 7 - Holešovice
170 00
IČO: 02576040