Pomáhá léčit zlomené duše.

 

Celý profesní život působila jako učitelka, pár let před odchodem do důchodu se rozhodla udělat změnu. Přátelské setkání zavedlo Vlastu Urbanovou do chráněné dílny Lemniskáta, která zaměstnává lidi s různým znevýhodněním. Dílnu, která vyrábí bohatý papírenský sortiment, už šest let vede.

“Říkáme že naše sešity, diáře, kalendáře a přáníčka jsou dotýkané rukama i srdcem a vyráběné láskou. A není to jen fráze,” říká Vlasta, která se v Lemniskátě setkala se světem, který předtím vůbec neznala. Od té doby pomáhá lidem, kteří to v životě nemají jednoduché a kterým okolní svět dává najevo, že jsou jiní. 

Chráněná dílna aktuálně zaměstnává dvacet lidí různého věku i typu znevýhodnění. “Naši lidé jsou mnohem šikovnější, než si sami myslí. Proto jsme založili uměleckou řadu produktů vycházející z jejich vlastních nápadů,” pokračuje s tím, že při výrobě Lemniskáta používá také papíry z netradičních materiálů jako je vlna, tráva, káva, len či sloní trus.

“Myslím, že člověk by měl být otevřený a mít v sobě uklizeno, aby jeho energie mohla proudit. A to považuji za svůj úkol,” dodává Vlasta.

Vlasta mimo jiné pracuje také pro Člověka v tísni, kde 22 let působí jako lektorka programu Jeden svět na školách. 

 

“Každý sešit, než se vyrobí, se musí skoro 16x vzít do ruky.

Sešity jsou dotýkaný nejen rukama, ale i srdcem…

 

Chcete činnost chráněné dílny podpořit?

 

Chráněná dílna Lemniskáta má sice podporu státu, ale náklady na provoz musí ze tří čtvrtin hradit vlastní prací. Nechte si navrhnout originální sešit, deník nebo diář ručně vázaný v kůži s logem vaší organizace. Nebo se spojte přímo s dílnou a domluvte si kreativní workshop uspořádaný pro vaše zaměstnance.  

Znáte nějakého Laskavce?

Hledáme příběhy dobrosrdečných lidí, kteří dělají neobyčejné věci pro své okolí.

Nadace Lilie & Karla
Janečkových

Milady Horákové 382/75
Praha 7 - Holešovice
170 00
IČO: 02576040