Pomáhá uchovávat první vzpomínky.

 

Jaká byla moje první hračka? Kdo mě držel v náručí? Měl mě vůbec někdo rád? Tyto a spoustu dalších otázek si pokládají opuštěné děti, když trochu povyrostou. A mnohdy zůstávají bez odpovědi.

V České republice je ročně ihned po narození odloženo více než 500 dětí, které následně putují do osvojení či náhradní pěstounské péče. Aby jednou netápaly a mohly si prohlédnout například svůj první dudlík, hračku nebo vzkaz z porodnice, vznikl projekt Život v kufříku.

Martina jej založila v roce 2015 a do vzpomínkových kufříků shromažďuje první fotografie, hračky, upomínkové předměty a dárky od dobrovolníků. Kufříky si odložené děti odnáší s sebou přímo z porodnice dál do života. „Vzpomínky na příchod na svět jsou klíčové pro budování vlastní identity,“ vysvětluje.

Dnes Martina spolupracuje s více než 60 porodnicemi napříč Českou republikou, dosud se podařilo distribuovat 2176 kufříků. Ohlasy na projekt jsou velkolepé nejen ze strany adoptivních rodičů či pěstounů, ale také z pohledu zdravotnického personálu.

 

“Kufřík je plný dárečků od lidí, kteří věří v dobro.

Ač je dítě opuštěné, může prožít šťastný život.”

 

Chcete činnost Martiny podpořit?

 

 Zapojte se do pomoci odloženým dětem – nabídněte své výrobky, staňte se patronem porodnice či přispějte finanční částkou.

Znáte nějakého Laskavce?

Hledáme příběhy dobrosrdečných lidí, kteří dělají neobyčejné věci pro své okolí.

Nadace Lilie & Karla
Janečkových

Milady Horákové 382/75
Praha 7 - Holešovice
170 00
IČO: 02576040