Usiluje o to, aby darovat bylo normální.

Celý život podnikal a věnoval peníze na různé dobročinné účely. V jeden okamžik ale pochopil, že chce do pomoci potřebným investovat energii, čas i vlastní invenci. Návštěva takzvaných charity shopů v Anglii Richarda Gazdu inspirovala
k tomu, aby v roce 2012 založil vlastní projekt – prospěšný second hand Moment. Dnes je jich v Ostravě a Praze celkem šest a budou se otevírat další pobočky.

Motto prospěšných second hand Moment zní: Protřiď, daruj, nakup a podpoř. A přesně tak celý jejich princip funguje – kdokoliv může darovat oblečení, obuv, věci do domácnosti a podobně. Zboží se důkladně prohlédne, vyčistí a putuje do jednoho z prodejních secondhandů, kde získává šanci na nový život.

Výtěžek z prodeje oblečení putuje na podporu šesti českých neziskových organizací, kterým Moment dosud přerozdělil před 8 milionů korun. Jsou jimi Safe Elephants, Společnost pro ranou péči Ostrava, CCBC, Mobilní hospic Ondrášek či Kola pro Afriku a Denní stacionář Žebřík, které Richard spoluzaložil. „Kdybych se zasnil a měl si něco přát, chtěl bych, abychom spolu na světě dokázali fungovat spravedlivěji, uměli přerozdělovat zdroje a aby se lidství mohlo kultivovat,“ říká.

 

„Laskavost je krásná věc a já se jí neustále učím.“

 

Chcete Richardovu činnost  podpořit?

Textilní průmysl bývá označován jako jeden z největších znečišťovatelů naší planety. Přitom mnoho z nás kupí ve svých skříních oblečení, které nenosí tak dlouho, až se z něj stane odpad.

A přitom se jedno polyesterové triko na skládce rozpadá 200 let.

​Pravidelným tříděním svých skříní předcházíme vzniku textilního odpadu.

Znáte nějakého Laskavce?

Hledáme příběhy dobrosrdečných lidí, kteří dělají neobyčejné věci pro své okolí.

Nadace Lilie & Karla
Janečkových

Milady Horákové 382/75
Praha 7 - Holešovice
170 00
IČO: 02576040