Myslí na důstojnost žen v nouzi

Pojem menstruační chudoba znamená, že některé ženy kvůli nízkému příjmu nemají přístup k adekvátním hygienickým pomůckám. Menstruace je pro ně potom pravidelně se opakující peklo a ponížení. Pomoci ženám v nouzi tyto chvíle důstojně překonávat se v roce 2021 rozhodly kamarádky Lu Gregorová a Anna Pašková. Založily iniciativu SOLA Pomáhá a společně tvoří takzvané menstruační balíčky, které následně rozdávají potřebným.

“Název SOLA znamená solidarita a laskavost,” vysvětluje Anna Pašková s tím, že se jim dosud podařilo rozdistribuovat přes 1500 balíčků – nejen ženám bez domova, ale také matkám samoživitelkám, pro které je nákup menstruačních potřeb a jídla každoměsíčním dilematem.

Obsahem balíčků jsou nejčastěji vložky, tampony, čisté spodní prádlo, vlhčené ubrousky či mycí potřeby. “Občas se setkáváme s kritikou, proč používáme jednorázové pomůcky namísto těch ekologických – jenže je potřeba si uvědomit, že ženy v nouzi běžně nemají přístup k čisté vodě a nedodržují pravidelnou hygienu,” říká Lu Gregorová.

Obě mladé ženy by rády více rozvířily diskuzi ohledně výše DPH menstruačních pomůcek, která u nás činí 21 %, je tak jednou z nejvyšších na světě a je například vyšší než DPH na pivo či zdravotnické zboží.

 

„Menstruace umí být ponižující, když ji žena nemá jak řešit. Naše pomoc je proto pravidelná jako perioda.“

Chcete projekt Aničky
a Lu podpořit?

Adoptujte měsíční menstruační balíček, darujte jednorázový finanční příspěvek či materiální pomoc. Má to smysl.

Znáte nějakého Laskavce?

Hledáme příběhy dobrosrdečných lidí, kteří dělají neobyčejné věci pro své okolí.

Nadace Lilie & Karla
Janečkových

Milady Horákové 382/75
Praha 7 - Holešovice
170 00
IČO: 02576040