Propojuje lidi uměním

Bořit stereotypy, bojovat s předsudky a ukázat majoritní společnosti, že Romové jsou také “jen” lidé, je samo o sobě nelehké poslání. David Tišer navíc učí romskou komunitu, že je v pořádku mít odlišnou sexuální orientaci či představu o genderové identitě. Jako nástroj si vybral takzvaný artivismus – spojení umění a aktivismu, které jeho tématům pomáhá oslovovat širokou veřejnost.

Během svého života se David často setkával s diskriminací. Situaci se rozhodl změnit a od svých šestnácti let byl jako dobrovolník součástí mnoha romských či proromských neziskových organizací. Vlastní neziskovou organizaci Ara Art založil v roce 2012 mimo jiné proto, že se na něj čím dál více obraceli lidé v nouzi.

David věří, že jednou z cest, která umí lidi propojit a sjednotit, je umění. Proto jsou jedním z pilířů Ara Art právě umělecké projekty. Dalším je leadership program, který pomáhá malým romským organizacím. Třetí – a možná tu nejdůležitější součástí, je romská LGBT+ menšina. Díky poradně ŘEKNU.TO se Davidovi a jeho týmu daří řešit případy odcizení, strachu či exkomunikace v rámci rodiny i celé romské komunity.

 

„Rozdáváme radost a možná tím zlepšujeme svět kolem nás.“

Chcete Davidovu činnost podpořit?

Máte-li chuť činnost uměleckého spolku ARA ART či poradny ŘEKNU.TO podpořit, můžete přispět na transparentní účet.

Znáte nějakého Laskavce?

Hledáme příběhy dobrosrdečných lidí, kteří dělají neobyčejné věci pro své okolí.

Nadace Lilie & Karla
Janečkových

Milady Horákové 382/75
Praha 7 - Holešovice
170 00
IČO: 02576040