Oživuje starý klášter a do přírody vrací původní odrůdy ovoce

Sad i zahrady kláštera Porta coeli bývaly ještě před časem zarostlé divokými šípky a akáty. Zdejší rodák Tomáš Blaha se však rozhodl vrátit z toulek Evropou a vzít osud tohoto neobyčejného místa do vlastních rukou a proměnit ho k nepoznání. Šetrnou a udržitelnou cestou tady vytváří svět, v jakém chce žít.

S partou přátel a dobrovolníků od roku 2018 prostředí kláštera zvelebuje, z celkových dvaceti hektarů se mu podařilo vyčistit a oživit už sedm z nich. Pro mladého environmentalistu a lektora ekologické výchovy znamená příroda hodně, proto s ní potřebuje být v každodenním kontaktu. Kromě divoké přírody však vyhledává i její kultivovanou podobu, a tou se pro něj staly právě zahrady a sady v Předklášteří na Tišnovsku.

Vrací sem dnes už takřka zapomenuté původní ovocné odrůdy a snaží se vzkřísit tradiční ovocnářství. V části klášterních zahrad zase sídlí květinářství, které pěstuje výhradně lokální květiny. Sad je pro Tomáše živý organismus, starost a péče o něj nikdy nekončí. Díky tomu je na světě zase o kousek vlídné a úrodné přírody víc.

 

„Sad je živý organismus, o který je potřeba neustále pečovat.“

Znáte nějakého Laskavce?

Hledáme příběhy dobrosrdečných lidí, kteří dělají neobyčejné věci pro své okolí.

Nadace Lilie & Karla
Janečkových

Milady Horákové 382/75
Praha 7 - Holešovice
170 00
IČO: 02576040