Dětským onkologickým pacientům rozdává radost

Když se s rakovinou setkala ve svém okolí poprvé, neuměla ilustrovat, ani šít. Ale nemocný tatínek a kontakt s dětskými pacienty na onkologickém oddělení ji přivedli k myšlence, že by nemocným dětem chtěla léčbu zpříjemnit. Proto před třemi lety sedla poprvé k šicímu stroji a ušila onkopanenku, která dnes dělá radost už více než 150 pacientům.

Jana Koreňová se i po letech podílí na celém procesu výroby. Stále navrhuje panenky, které vypadají přesně jako děti v nemocnicích. Mají roušku, v těle mají zavedený katetr nebo dokonce nemají vlasy. Aktuálně šije více než 20 modelů, ale ráda vyrábí i panenky na míru, které mají třeba stejné pyžamo jako budoucí dětští majitelé.

Její panenky už rozveselují pacienty v Motole, v nemocnici v Českých Budějovicích a v Ústí nad Labem. Rodiče ji mnohdy oslovují sami, když na oddělení vidí, jak ostatním dětem onkopanenky pomáhají lépe snášet léčbu. Janu motivuje, když vidí radost i v místě, kde jí obvykle moc není. Přesto by si ze všeho nejvíce přála, aby její panenky nikdo nepotřeboval….

 

„Nejkrásnější by bylo, kdyby se povedlo najít lék, který by nemoc úplně vymýtil a onkopanenky by vlastně nebyly potřeba.“

Napsali o Janě

Od začátku mě motivuje víra v to, že snad dělám dobrou věc, která někomu zlepší den nebo mu pomůže lépe snášet léčbu. Slyšet nebo číst, že panenky rozdávají radost v místě, kde jí jinak moc není, není málo.

aktuálně.cz

Znáte nějakého Laskavce?

Hledáme příběhy dobrosrdečných lidí, kteří dělají neobyčejné věci pro své okolí.

Nadace Lilie & Karla
Janečkových

Milady Horákové 382/75
Praha 7 - Holešovice
170 00
IČO: 02576040