Vrací lesk tradicím a folkloru

Jihomoravský rodák Marek Sovka tvrdí, že se i na malé vsi dají dělat velké věci. Sám je toho důkazem. Od malička je patriotem a od studentských let také nadšeným organizátorem krojových hodů nebo hasičských bálů. A protože vždy věděl, že chce pomáhat, své pětadvacáté narozeniny už oslavil v roli starosty obce Branišovice na Brněnsku. Kvůli svému věku si  mladý muž vysloužil přezdívku Mladosta.

Mladistvou energii a nadšení Marek využívá k záchraně kulturního dědictví, prostřednictvím spolku Branišovská chasa vrací do vsi tancovačky a věří, že lásku ke krojům a dechovce vzbudí i v nejmladší generaci. Kromě kříšení folkloru se ale věnuje také zvelebování prostředí vesnice, v místních alejích nechal vysázet starobylé odrůdy stromů, chystá se také na důmyslnější udržování vody v krajině. S místní přírodou má velké plány.

“Jen teď nepřepálit start, vím, že je to běh na dlouhou trať, ” říká mladý úředník, který si zakládá nejen na tom, že se v jeho obci stále něco děje, ale také na udržování rovnováhy, obci chce zvelebovat i po duchovní stránce a přál by si, aby v sobě spoluobčané pěstovali pokoru a úctu jeden k druhému.

„Starostování je řemeslo a řehole, je to ale zároveň poslání. Chci sloužit lidem s určitou noblesou i respektem k dodržování pravidel.“

Napsali o Markovi

“Jsem pyšný, že jsme sice na vesnici, ale máme veškerou občanskou vybavenost a silnou komunitu.”

aktuálně.cz

Znáte nějakého Laskavce?

Hledáme příběhy dobrosrdečných lidí, kteří dělají neobyčejné věci pro své okolí.

Nadace Lilie & Karla
Janečkových

Milady Horákové 382/75
Praha 7 - Holešovice
170 00
IČO: 02576040