Její srdce bije pro záchranu dětí v Africe

Do Ugandy vyrazila poprvé jako studentka medicíny. Bylo jí pouhých 21 let, ale už od malička věděla, že její životní cesta je pomáhat dětským pacientům v Africe.

Ve městě Jinja na břehu Viktoriina jezera narazila na pestrobarevnou nemocnici s českými kořeny Whispers Magical Children Hospital, kde ji okouzlila nejen nezaměnitelná atmosféra, ale i fungování. Právě Whisperova nemocnice je totiž pro mnohé malé pacienty tou poslední nadějí… Většina ze 14 000 dětí, které zde ošetřili, do nemocnice přijela na pokraji života a smrti.

Od roku 2017 zde Markéta pomáhala už pětkrát, vždy měsíc až dva, podle toho, jak jí studia dovolí. Aby se ale mohla zapojit i z Česka, založila Nadační fond Whisper, prostřednictvím kterého shání peníze, zdravotní vybavení i dobrovolníky.

V Česku se navíc věnuje dobrovolnické činnosti ve spolku Andromeda, kde má v hostitelské péči chlapce z dětského domova – toho si každých 14 dní bere na víkend a věnuje se mu, aby zmírnila jeho emocionální deprivaci. Dále pracuje  jako dobrovolník na COVID oddělení v Nemocnici Na Bulovce, kam nastoupila hned na začátku pandemie.

Přiznává, že pomáhání je její závislost, největší radost jí totiž udělá, když se jí podaří zachránit život.

 

„Stačilo, abychom se narodili někde jinde, a všechno mohlo být jinak. Právě proto je důležité pomáhat i na druhé straně světa.“

Napsali o Markétě

Zatímco v českých nemocnicích jsem jako nezkušená studentka byla spíš na obtíž a snažila se moc nepřekážet, v Ugandě jsem se stala potřebným článkem týmu.

aktuálně.cz

Chcete činnost Markéty podpořit?

Dejte dětem v Ugandě naději na léčbu, nebo se sami staňte dobrovolníkem.

Znáte nějakého Laskavce?

Hledáme příběhy dobrosrdečných lidí, kteří dělají neobyčejné věci pro své okolí.

Nadace Lilie & Karla
Janečkových

Milady Horákové 382/75
Praha 7 - Holešovice
170 00
IČO: 02576040