Zpříjemňuje atmosféru své rodné obce

Důležitým předpokladem pro spokojený život je dle studenta Tomáše Adamce vztah k místu, kde člověk vyrůstal a kde žije. A protože se před dvaceti lety narodil v malé obci na Mohelnicku, rozhodl se zvelebovat právě Moravičany, obec, kde má nejen celou rodinu, ale také hluboké kořeny. Před pěti lety zde začal organizovat dětské tábory, vytvořil veřejnou knihovničku na břehu řeky Třebůvky nebo objevil významnou lípu na moravičanské návsi. Tu posléze nominoval do celostátní ankety Strom roku a obci vynesla skvělé 4. místo. Při stoletém výročí republiky se pak navíc zasadil o výsadbu lípy nové.  Mezi jeho nejvýraznější počiny ale patři vznik iniciativy Zachovat náves v Moravičanech, která usilovala o uchování práce předků, kteří centrum obce vydláždili. Diskuze s místními jej navíc naplňovala natolik, že se rozhodl vybudovat místní komunitní centrum Beseda. Motivace byla jednoduchá, chybělo mu místo, kde by se spoluobčané mohli více setkávat. Dnes se tady pořádají řemeslné kurzy, přednášky a koncerty. Aktuálně se snaží o obnovu farní zahrady, kterou Moravičanské okrašlovací spolek hodlá zkulturnit a zpřístupnit široké veřejnosti, třeba k chovu slepic, včel nebo koz. Jeho rodná ves mu zkrátka není lhostejná a aktivní zapojování do dění vnímá jako samozřejmost. A přál by si, aby se o své okolí více zajímali i ostatní.    

 

 „V Moravičanech mám velkou rodinu a hluboké kořeny. Z tohoto prostředí čerpám, mám se oč opřít a dál ten vztah předávám lidem ve svém okolí.“

Napsali o Tomášovi

Snažíme se o diskusi a zapojení veřejnosti do rozhodování o tom, jak by měl vypadat společný prostor v naší obci. Začínal jsem sám a po půl roce jsem měl kolem sebe skvělé dobrovolníky, dnes přátele.

ego.ihned.cz

Dvacetiletý student zkrášluje rodnou vesnici a zpříjemňuje její atmosféru

Znáte nějakého Laskavce?

Hledáme příběhy dobrosrdečných lidí, kteří dělají neobyčejné věci pro své okolí.

Nadace Lilie & Karla
Janečkových

Milady Horákové 382/75
Praha 7 - Holešovice
170 00
IČO: 02576040