Své srdce vložil do záchrany hradu

Hluboko v lesích, deset kilometrů od Sokolova, na břehu hnědouhelné pánve, chátral jeden z nejstarších hradů v České republice. Od roku 1997 ale hradu Hartenberg pomalu vrací duši Bedřich Loos, který do záchrany této památky zapojil nejen svou rodinu, ale také více než 1000 dobrovolníků z celého světa. Dávno zapomenuté místo tak v posledních letech opět dýchá životem a přináší radost každodenním návštěvníkům nejen z blízkého okolí. Obnova hradu navíc dala šanci na změnu sociálně vyloučeným lidem, kteří díky nekončícím opravám získali tolik potřebnou práci, navíc v regionu, který mnoho příležitostí nenabízí. Hrad koupil Bedřich Loos na inzerát, a jak sám říká, byla to láska na první pohled. Od té doby je hrad každodenní součástí jeho života a obroda ohrožené památky majiteli zabírá veškerý čas. Přesto je Bedřich Loos spokojený a tvrdí, že je to dar, díky kterému může dělat smysluplnou práci a být užitečný. A ačkoli ví, že během jeho života ke kompletní obnově památky nejspíše nedojde, srší pozitivní energií. Věří totiž, že i cesta může být cíl.

 

„Je to dar, díky kterému můžu dělat smysluplnou práci a být užitečný.“

Napsali o Bedřichovi

„Do budoucna by měl hrad sloužit všem, kteří podpoří hodnoty, jimž věříme. Je důležité si uvědomit, že existují věci jako historie a její odkaz, které nás přesahují. Že je potřeba pečovat o životní prostředí, učit se staré řemeslné dovednosti, nebát se spolupracovat a vzájemně se obdarovávat,“ říká Bedřich Loos vizionářsky.

ego.ihned.cz

Chcete činnost Bedřicha podpořit?

Obnova hrad je velmi náročný a dlouhý proces. Kromě stavebních prací se jedná také o administrativu, propagaci a spoustu dalších dovedností. Pomozte tak, jak umíte nejlépe. S účetnictvím, zapůjčením nářadí nebo přijeďte a přidejte ruku k dílu. 

Znáte nějakého Laskavce?

Hledáme příběhy dobrosrdečných lidí, kteří dělají neobyčejné věci pro své okolí.

Nadace Lilie & Karla
Janečkových

Milady Horákové 382/75
Praha 7 - Holešovice
170 00
IČO: 02576040