Propojuje svět nevidomých a koukavců

Počet lidí, kterým pomohla, už nejde spočítat. Renata Moravcová, nesmírně pozitivní a energická dáma z Dobrušky na Rychnovsku, se totiž každý den snaží udělat alespoň jeden dobrý skutek. A to přesto, že je nevidomá. Ve chvíli, kdy přišla o zrak, se jí změnil svět, přemýšlela o svých hodnotách a smysl života pak našla v pomoci druhým. Propojuje svět zrakově postižených, slabozrakých a vidomých a dokazuje, že tmy se není třeba bát. Se svým psem Xantem je neustále na cestě, jezdí do škol, táborů, družin a různých spolků a dětem ukazuje, že i nevidomí mohou žít plnohodnotný život. Věří, že s žádným hendikepem se svět nezboří, a že i když člověk přijde o část zdraví, může se aktivně podílet na veřejném životě. Má dar sbližovat zdravé i nemocné, ale také mladé a seniory. Proto organizuje akce, kde se tyto komunity mohou setkávat a navzájem inspirovat. S oblibou říká, že jsme tady proto, abychom si život užili. A Renata Moravcová dělá pro plnohodnotný život svůj i svého okolí maximum.

 

„Věřím, že s žádným hendikepem se svět nezboří. I když člověk přijde o část zdraví, může se aktivně podílet na veřejném životě.“

Napsali o Renatě

„Koukavý člověk si vůbec nedokáže představit, co je to žít uprostřed něčeho, co není světlo ani tma. Říkám tomu takové naše prázdno,“ říká dnes s úsměvem. Tehdejší návrat z nemocnice ale tak veselý určitě nebyl. „Vystoupila jsem ze sanity a dostala do ruky klíče. Věděla jsem, že od vchodu je ten červený. Ale barva už pro mě v tu chvíli nebyla informace,“ popisuje.

aktuálně.cz

Znáte nějakého Laskavce?

Hledáme příběhy dobrosrdečných lidí, kteří dělají neobyčejné věci pro své okolí.

Nadace Lilie & Karla
Janečkových

Milady Horákové 382/75
Praha 7 - Holešovice
170 00
IČO: 02576040