Věnuji čas lidem s postižením

Nemoc s názvem Pes equinovarus neboli dětská koňská noha je nejčastější vrozená vada nohy, která se vyskytuje v České republice. 200 dětí ročně se narodí u nás s nemocnými chodidly. Tato nemoc bohužel neminula ani rodinu paní Bašatové. Proto v roce 2009 založila spolek Achilleus, který jako jediný spolek v Česku sdružuje rodiny s tímto postižením. Stáňa Bašatová se této problematice věnuje již dlouhodobě. Založila speciální půjčovnu dlah, jednou ročně organizuje setkání pro rodiny s tímto postižením, založila facebookovou skupinu, tiskne letáčky, vydává knížky a zoorganizovala i zahraniční sbírku. To vše nezištně a na úkor svého volného času….

 „Jednou z hlavních náplní spolku je rozšiřovat povědomí o onemocnění Pes equinovarus.“

Napsali Stáně

Spolek se zaměřuje na lidi s onemocněním Pes equinovarus congenitus neboli PEC. S touto vrozenou vadou nohy, kdy je extrémně zkrácená Achillova šlacha a deformuje tak celé chodidlo i s kotníkem, se u nás narodí okolo 200 dětí ročně. „Jednou z hlavních náplní spolku je vůbec rozšiřovat povědomí o tomto ojedinělém onemocnění, protože se o něm ve společnosti hrozně málo ví a mluví,“ říká Stáňa Bašatová. „Také bychom chtěli zvýšit motivaci tuzemských lékařů pro specializaci na tuto chorobu.“

ego.ihned.cz

Chcete činnost Stáni podpořit?

Spolek Achilleus sdružuje děti i dospělé s vrozenou vývojovou vadou Pes Equinovarus Congenitus. Pomáhá dětem již od narození, kdy je léčba nejefektivnější. Toto období je náročné jak pro děti samotné, tak pro jejich rodiče. Aby jejich projekty mohly být kvalitně zpracovány a zrealizovány, potřebují dobré finanční zázemí.

Znáte nějakého Laskavce?

Hledáme příběhy dobrosrdečných lidí, kteří dělají neobyčejné věci pro své okolí.

Nadace Lilie & Karla
Janečkových

Milady Horákové 382/75
Praha 7 - Holešovice
170 00
IČO: 02576040