Kultivuje krajinu a vytváří komunity

Rychlebské hory jsou jedno z nejopuštěnějších míst v České republice. V tomto kraji poznamenaném odsunem sudetských Němců je i dnes cítit zvláštní ponurá nálada. Je zde vysoká nezaměstnanost, spousta lidí bez touhy a motivace…

Do tohoto kraje se přestěhovala před 6 lety paní Zdeňka Morávková a začala tuto oblast částečně kultivovat. Zdemolovanou kapličku přeměnila na nejmenší českou galerii. Organizovala guerilové pletení v krajině, kdy se ženy scházely u kávy a pletly a háčkovaly – až opletly celou Boží Muku. Ve staré secesní Tančírně v Račím údolí za minimální mzdu zajišťuje umělecké festivaly, koncerty a výstavy. Vytvořila komunitu rodičů, kteří nesouhlasí s tradičním vzděláváním a po dvou letech dokázali otevřít první venkovskou Montessori třídu na Jesenicku. Rozjela mateřský klub a dokázala pomocí grantu vytvořit dvě pracovní místa pro místní ženy.

 

„Snažíme se vytvářet přesvědčení, že věci lze měnit k lepšímu. Je jedno, jestli to je krajina či škola.“

Napsali o Zdeňce

„Když nastal čas pro vlastní rodinu, hledali jsme místo, kde nám bude dobře a které bude zdravé pro naše děti,“ říká Morávková. „Člověk ale musí být trochu dobrodruh a romantik zároveň, aby tady mohl zůstat,“ pokračuje. Sama se do okolí zamilovala a nechtěla jeho potenciál nechat vyhasnout.

ego.ihned.cz

Znáte nějakého Laskavce?

Hledáme příběhy dobrosrdečných lidí, kteří dělají neobyčejné věci pro své okolí.

Nadace Lilie & Karla
Janečkových

Milady Horákové 382/75
Praha 7 - Holešovice
170 00
IČO: 02576040